NNL і DNV об’єдналися для дослідження можливостей використання ядерного водню в газових мережах

Джерело: world nuclear news, 26.11.2021
Національна ядерна лабораторія Великобританії (NNL) та норвезька компанія DNV, що надає послуги із забезпечення безпеки та управління ризиками, об'єднують зусилля для вивчення можливості використання передових ядерних технологій для переведення газових мереж Великобританії на водень. Співпраця дозволить як ядерному, так і газовому секторам отримати більш глибоке розуміння пріоритетів та оцінити перешкоди та подальші кроки щодо таких аспектів, як регулювання, безпека, розміщення та економіка.
Переведення національних та регіональних газових мереж на водень може стати потужним рішенням щодо декарбонізації, оскільки газ розподілятиметься серед мільйонів індивідуальних споживачів по всій країні, де він може спалюватись без виділення вуглекислого газу, заявили в NNL. Це дозволить споживачам продовжувати використовувати газ у будинках, на підприємствах та в промисловості ефективним безвуглецевим способом.
"Для успішного здійснення цього переходу будуть потрібні великі обсяги водню, і здатність атомної енергетики забезпечити виробництво в гігаватних масштабах може мати величезне значення. Цей проект є ключовим кроком на шляху до того, щоб водень, отриманий за допомогою атомної генерації, став суспільним надбанням, демонструючи, що воднева мережа Великобританії може мати ширший спектр варіантів постачання водню", - наголошується у загальному прес-релізі.
Більш широке коло організацій з ядерного та газового секторів буде залучено далі через відповідні мережі обох компаній. NNL заявила, що співпраця в рамках цього проекту дозволить отримати більш глибокі дані для підтримки ключових рішень уряду щодо ролі водню для опалення будівель, запланованих на 2026 рік.
Це дослідження є частиною пілотного проекту ANSIC (Advanced Nuclear Skills and Innovation Campus), розташованого в Престонській лабораторії NNL на ліцензованому ядерному майданчику Springfields, та фінансується Міністерством бізнесу, енергетики та промислової стратегії (BEIS) для просування академічних та промислових технологій (ANTs).
"Передові ядерні технології мають величезний потенціал і відіграватимуть важливу роль у досягненні безвуглецевого енерговиробництва, і ця схема, отже, знизить ризик майбутньої програми перетворення водневої газової мережі", - заявили в NNL, - "ANSIC дозволить дослідникам та новаторам отримати доступ до деяких із найпрогресивніших ядерних об'єктів у світі та отримати підтримку від технічних та експлуатаційних експертів".
У рамках пілотного проекту ANSIC, спрямованого на сприяння досягненню безвуглецевого енерговиробництва, NNL проводить три семінари з водневих технологій, перший з яких заплановано на 30 листопада. Це дозволить виробити загальне розуміння щодо цієї тематики, а другий та останній семінари відбудуться у січні та березні 2022 року.
"Інновації, спеціальні навички та досвід визнані основними для максимального використання потенціалу АЕС на підтримку декарбонізації та є ключовим напрямком пілотної програми ANSIC", - сказав генеральний директор NNL Пол Ховарт, - "Атомна енергетика пропонує потенціал для великомасштабного та недорогого безвуглецевого виробництва водню ідеальним джерелом енергії для переходу наших газових мереж на нульовий рівень викидів. Цей проект прокладає шлях для атомної енергетики на підтримку пом'якшення наслідків зміни клімату у сфері домашнього опалення, промисловості та транспорту, і ми раді, як наша співпраця з DNV може прискорити темпи змін, необхідні досягнення наших цілей у сфері екологічно чистої енергетики".
"Шлях до мети 1,5 градусів максимального підвищення глобальної температури вимагає створення надійної водневої економіки. До 2050 року на водень буде припадати 13% попиту на енергію, і він вкрай необхідний для декарбонізації секторів, що важко електрифікуються. За нашими прогнозами, одна третина світового попиту на водень і синтетичне паливо до 2050 року використовуватиметься для промислового опалення. Нам необхідно розглянути кілька шляхів досягнення водневої економіки, і атомна енергетика є одним із таких шляхів", - сказав регіональний директор DNV з енергетичних систем у Великій Британії та Ірландії Харі Вамадеван.
Уряд Великобританії заявляє, що атомна енергетика відіграватиме важливу роль у розвитку процвітаючого низьковуглецевого водневого сектора для задоволення амбіцій країни щодо створення 5 ГВт низьковуглецевих потужностей з виробництва водню до 2030 року. Опублікувавши у вересні свою Водневу стратегію, BEIS заявила, що воднева економіка може підтримати понад 9000 робочих місць у Великій Британії і залучити 4 млрд. фунтів інвестицій до 2030 року, потенційно збільшивши кількість робочих місць до 100 000 до 2050 року.
За словами уряду, до 2030 року водень може відіграти важливу роль у декарбонізації енергоємних галузей промисловості, що забруднюють навколишнє середовище, таких як хімічна промисловість, нафтопереробка, енергетика і важкий транспорт, судноплавство і потяги, допомагаючи цим галузям відмовитися від викопного палива. До 2050 року 20-35% енергії, що споживається у Великобританії, може бути засноване на водні. У доповіді йдеться, що водень може відіграти вирішальну роль у досягненні цілей Великобританії щодо скорочення викидів на 78% до 2035 року та досягнення нульового рівня викидів до 2050 року. 

Читай також

Архів